”Avatar” ukraden Srbima

James Cameron Scenarij svjetskog filmskog hita “Avatar” navodno je zasnovan na romanu “Tihana iz Erga” koji je 1984. objavio srpski pisac Predrag Urošević.
Roman je izašao u sklopu “Prosvetine” edicije “Plava ptica”, a poÄŤetkom devedesetih godina prošlog stoljeća RTS je napravio i scenarij za film koji nikad nije snimljen, piše list “Press”.

O velikoj podudarnosti izmeÄ‘u Cameronovog filmskog ostvarenja i spomenutog romana navodno svjedoÄŤe ÄŤitatelji, ali i autor: “Knjiga i film su istovjetni u najmanje tri kljuÄŤna elementa, uz više manjih, ali znaÄŤajnih detalja”, objašnjava Urošević za “Press”. Najprije, u oba sluÄŤaja glavni junak je baÄŤen u šumski svijet nepoznate planete, naseljen bićima koja oboĹľavaju prirodu i Ĺľive u skladu s njom.Drugo, na oba mjesta glavni junak (u “Avataru” Jack, a u “Tihani” Dugokosi) sreće mladu djevojku s te planete, koja je i glavna junakinja i vodiÄŤ kroz taj svijet i dogaÄ‘aje u njemu, sve do katastrofalnog kraja. “On spašava nju, ona spašava njega, ali se prema njemu odnosi kao prema biću niĹľe vrste. ÄŚovjek njenoj vrsti ÄŤini uslugu, nakon ÄŤega stiÄŤe njihovo poštovanje, da bi se istovremeno drugi ljudi prema njemu odnosili kao prema otpadniku ” tvrdi Urošević.

Oba umjetniÄŤka djela proĹľeta su detaljima koji su gotovo identiÄŤni. U centru paĹľnje “Avatara” je sveto drvo ispod kojeg se krije vrijedna ruda do koje Zemljani pokušavaju doći. U “Tihani” se umjesto stabla pojavljuje tanana, vrste biljke koja ispušta svete sokove energije, bez kojih nijedan stanovnik planeta ne moĹľe opstati, a na koju su se namjerila bića iz druge galaksije. Iako će mnogi postaviti pitanje kako je Cameron mogao doći do tog romana iz Srbije i na takav naÄŤin ga plagirati, Urošević i za to ima odgovor: “Do moga romana mogao je doći na više naÄŤina. Indikativno je da je naša domaća televizija RTS još poÄŤetkom devedesetih godina napravila scenarij za film i igranu seriju, koji je pisan upravo po motivima mog romana. NaĹľalost, realizacija je obustavljena neÄŤijom zabranom iz vrha RTS-a, ali sam ÄŤuo da je scenarij kasnije preveden na engleski jezik i ponuÄ‘en producentskim kućama u svijetu. Kasnije o tome ništa više nisam ÄŤuo, sve donedavno, kada sam vidio Cameronov film i u njemu prepoznao radnju svog romana“, priÄŤa Urošević.

Camerona su ranije za kraÄ‘u optuĹľili Rusi koji tvrde da je scenarij za “Avatar” ukrao iz barem deset ruskih romana.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.