Prva službena košarkaška utakmica

James Naismith Prva službena košarkaška utakmica odigrana je na današnji dan 20. siječnja 1892 na YMCA koleđu sa ekipama od devet igrača. Utakmica je završila sa 1-0, pogodak je postignut sa 7,6 m, na igralištu od samo pola veličine današnjeg streetball ili National Basketball Association (NBA) igrališta.
Sve je poÄŤelo poÄŤetkom prosinca 1891, kada James Naismith dobio nalog od Dr. Luther Gulick, šefa za fiziÄŤku kulturu u školi za kršćanske radnike. James Naismith je imao 14 dana za izradu igre u zatvorenom prostoru koja bi omogućila “tjelovjeĹľbu” za vrijeme okrutne zime u Novoj Engleskoj.

James Naismith napisao je trinaest pravila košarkaške igre:

  1. Lopta moĹľe biti baÄŤena u bilo kojem smjeru s jednom ili obje ruke.
  2. Lopta može biti bačena u bilo kojem smjeru s jednom ili obje ruke, ali nikad sa šakom.
  3. Igrač ne može trčati s loptom. Igrač mora baciti loptu s mjesta na kojem ju je uhvatio; dozvoljava se onome   koji primi loptu u trku.
  4. Lopta se mora držati u ili između dlanova. Ruke ili tijelo se ne smiju koristiti za držanje lopte.
  5. Neće se dozvoliti udaranje protivnika ramenima, zadržavanje, guranje, podmetanje noge ili udaranje; prvo kršenje ovih pravila smatrat će se prekršajem (osobnom pogreškom), drugo će ga diskvalificirati dok se ne postigne sljedeći pogodak, ili ukoliko je očita želja da se osobu ozlijedi, do kraja utakmice, bez mogućnosti zamjene.
  6. Prekršaj je udaranje lopte sa šakom, kršenje pravila 3 i 4, i opisano u Pravilu 5.
  7. Ukoliko bilo koja od strana učini tri prekršaja zaredom, to će se smatrati pogotkom u korist protivnika, (zaredom znači da protivnička strana za to vrijeme ne načini niti jedan prekršaj).
  8. Pogodak je kada se lopta ubaci u koš bacanjem ili odbijanjem s tla i tamo i ostane, pod uvjetom da oni koji brane koš, ne diraju koš i ne pomiču ga. Ukoliko lopta ostane na rubu i protivnik pomakne koš, to će se smatrati pogotkom.
  9. Loptu izašlu izvan granica terena u igru ubacuje osoba koja je prva dodirne. U slučaju spora sudac će je ubaciti ravno u teren. Ubacivanje može trajati pet sekundi. Ukoliko igrač loptu zadrži duže, lopta se dodjeljuje protivniku. Ukoliko jedna od strana uporno zadržava igru, sudac im dosuđuje prekršaj.
  10. Prvi sudac će pozorno pratiti igrače, bilježiti prekršaje i obavjestiti drugog suca o trećem
    prekršaju zaredom. On ima pravo diskvalificirati igrača prema pravilu br. 5.
  11. Drugi sudac će pratiti loptu i odlučivati o tome kada je lopta u igri, unutar dopuštenog prostora, kojoj strani pripada, te će voditi brigu o vremenu. Uz ostale dužnosti koje drugi sudac obično ima, on će odlučivati o tome kada je postignut pogodak te će ga bilježiti.
  12. Utakmica će trajati dva puta po petnaest minuta, uz pet minuta odmora između dva dijela.
  13. Strana koja u tom vremenu postigne više pogodaka bit će proglašena pobjednikom. U slučaju neriješenog rezultata igra se može, ukoliko se kapetani momčadi slože, nastaviti dok se ne postigne slijedeći pogodak.

Eksperimentalna grupa saÄŤinjavala je 20 ljudi, odnosno 18 igraÄŤa i 2 suca. Bilo je predlozeno da se nova igra zove “naismithball”, ali je dr. Naismith to odbio. Nova sportska aktivnost je tada dobila ime od tadašnjeg igraÄŤa Franka Mahana, koji ju je nazvao Košarka, uzevši pritom u obzir cilj i sredstvo izvoÄ‘enja same igre. ( eng. basket: košara, eng. ball: lopta = eng. Basketball: Košarka ).

Danas je košarka postala jedan od svjetski najpopularnijih sportova.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.